Cap veí sense casa! Dijous 10 de juliol acció per aturar els desnonaments

Dijous 10 de juliol a les 11h a la seu del districte de Ciutat Vella (carrer Bonsuccés, 3)

stop desnonaments

A la Barceloneta, com a tants altres barris, cada cop hi ha més desnonaments: veïns i veïnes amb ingressos molt precaris, o que s’han quedat sense cap ingrés, molt sovint amb fills petits, que no poden fer front al pagament del lloguer i es veuen abocats a quedar-se al carrer. Uns lloguers especialment cars en un barri a tocar del mar on proliferen els apartaments turístics.
Per fer front comú a aquesta situació, fa uns mesos es va crear l’Assemblea d’Afectats pels Desnonaments de la Barceloneta. Ja hem parat/posposat uns quants desnonaments. Però el 15 de juliol en tenim dos que han esgotat totes les vies, i el 25 de juliol un altre. Hem apel·lat als responsables d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, però no han ofert cap solució. No oblidem que tant la Generalitat com l’Ajuntament, governats per CiU, poden aturar els desnonaments. Una altra cosa és si volen o no. També tenen la capacitat d’ampliar el parc d’habitatges de lloguer social per atendre les situacions d’emergència residencial. En lloc d’això, proposen un nou Reglament d’Habitatges d’Emergència Social molt restrictiu, que exclou aquelles famílies que no tenen cap ingrés econòmic o que s’han trobat amb una pèrdua sobtada d’ingressos.
Sabem que hi ha alternatives, sí que es pot, sobretot si ens ajuntem. Per això el proper dijous 10 de juliol a les 11h ens plantem davant els responsables de l’Ajuntament i no marxarem fins que obtinguem una solució per a les famílies que estan a punt de quedar-se al carrer. Necessitem el vostre suport, us esperem!
STOP desnonaments, ni a la Barceloneta ni enlloc!
Cap veí sense casa!
Assemblea d’Afectats pels Desnonaments de la Barceloneta
cap vei sense casa
 
Written by Desactiva els comentaris Posted in Blog

Ha arribat l’hora de revertir la relació de la ciutat amb el Port de Barcelona

La proliferació de plans al voltant del front marítim barceloní va de la mà de diversos escàndols democràtics.

La situació requereix un replantejament a fons de la relació entre Barcelona i l’APB, amb un control i un procés democràtic i ciutadà de les actuacions promogudes al front marítim. La Barceloneta reclama una audiència pública de ciutat com a inici del procés.

De nou, l’opacitat cobreix els plans de l’Ajuntament i l’Autoritat Portuària en el front marítim. L’oficina antifrau i el Banco de España  investiguen la procedència dels diners de Marina Port Vell, pressumptament des de paradisos fiscals, a través d’empreses vinculades a Vagit Alekperov (el magnat rús del petroli CEO de l’empresa Lukoil, ja ubicada al Port de Barcelona, tot i els advertiments del Centre Nacional d’Intel.ligència). A aquest fet, ja per se de prou pes com per aturar les obres i replantejar la normativa d’adjudicació de concessions, es suma la querella admesa a tràmit contra el president de l’APB Sixte Cambra (designat pel govern de Mas) pel contracte d’ajudicació de les obres de Nova Bocana Nord.

La investigació d’Antifrau es centra també en el paper de les administracions públiques en el procés, un paper, que més enllà del punt de vista jurídic, demostra un menyspreu pels mecanismes democràtics que facilitin un control ciutadà sobre les actuacions de l’Autoritat Portuària de Barcelona a la ciutat. La salut democràtica de les actuacions vinculades a l’APB (on el Regidor d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, és vicepresident del consell d’administració) brilla per la seva absència. I ara estem davant d’un nou episodi: el Moll dels Pescadors. S’han sentit diverses veus que parlen de la seva reforma, tot i que a dia d’avui, aquesta associació no ha pogut trobar cap document oficial (més enllà de la reforma aprovada l’abril del 2011). En paral.lel, les obres del Port Vell avancen no sense irregularitats, com ara la creació d’oficines de lloguer no previstes en el projecte inicial en una de les plataformes que es construeixen sobre el mar. Els megaiots ja han començat a ocupar els molls, en una imatge esperpèntica de l’opulència al costat d’un barri en què els veïns pateixen desnonaments cada setmana i creixen les dificultats per arribar a fi de mes entre la població tradicional.

Les notícies aparegudes en relació al Moll de Pescadors fan augmentar les preocupacions veïnals envers al futur de la Barceloneta, un barri assetjat per la pressió dels lobbies turístics que està obligant a marxar als seus veïns i veïnes. Després de la polèmica veïnal envers la reforma del Port Vell que alertava sobre la irregularitat en el procés, es sumen la investigació d’antifrau i la declaració d’Antoni Vives afirmant que coneixia la procedència dels diners. Així mateix, la querella contra Sixte Cambra, la manca d’informació sobre les concessions i els criteris de l’APB per impulsar actuacions al port ciutat es conjuguen amb les informacions aparegudes sobre el Moll dels Pescadors i la vinculació de la reforma del Paral·lel amb l’augment de creuers al Port de Barcelona. Reunint totes aquestes evidències, resulta imprescindible replantejar la relació de l’APB amb la ciutat i la supeditació de l’Ajuntament de Barcelona als interessos privats sorgits dels negocis portuaris.

És per això, que des de l’avv l’òstia exigim un mínim democràtic: transparència de les administracions i rendició de comptes de l’APB i l’Ajuntament de Barcelona. Les entitats veïnals hem demanat participació vinculant que atengués a les necessitats del barri en els últims anys. En la reforma del Port Vell, l’Ajuntament de Trias va reduïr aquesta demanda a dos periodes d’exposició pública del projecte i a formular al·legacions, moltes d’elles desestimades amb quatre fòrmules burocràtiques. Per aquesta raó, ara exigim una audiència pública amb els responsables de l’APB i l’Ajuntament de Barcelona, oberta a tota la ciutadania per rendir comptes i parlar obertament sobre la relació del port amb la ciutat i sobre els mecanisme de decisió i control de les actuacions que el Port promou a Barcelona. Les problemàtiques socials derivades de la pressió dels lobbies turístics, així com la crisi de legitimitat del govern en minoria de Xavier Trias després dels esdeveniments de les últimes setmanes (des d’antifrau, passant per Can Vies) exigeixen, de nou, que els veïns i veïnes reclamem que es vetlli per l’interès general per sobre dels interessos privats. Exigim per tant, una audiència pública i l’opertura d’un procés amb la ciutadania per reformular en termes democràtics la relació de l’APB amb la ciutat. Exigim una audiència pública oberta a tota la ciutadania on Antoni Vives i Sixte Cambra hagin de donar explicacions i lliurar documentació en relació amb les concessions relacionades amb les empreses del Port Vell i Nova Bocana Nord, la protecció del patrimoni del front marítim amenaçat, informació sobre l’estat de les converses en relació amb les actuacions al port ciutat actuals i futures (blau ictine@, Fem Paral·lel); els mecanismes de control democràtic i transparència de l’APB, així com una explicació detallada de la procedència i destí dels diners relacionats amb les actuacions promogudes per l’APB a Barcelona.

Resulta social i econòmicament urgent revertir una situació de vassallatge de la ciutat cap al Port, que obre la porta a les màfies internacionals, i augmenta les desigualtats en els barris del front marítim. Resulta democràticament urgent que es depurin les relacions d’interessos entre l’Ajuntament de Barcelona i l’APB, i això només es pot fer mitjançant el control ciutadà.

 

Presentació del manifest de la Barceloneta pel dret a un habitatge digne

Demà divendres 16 de maig a les 11 del matí, us convidem a assistir a la roda de premsa que hem convocat al local de la FAVB (c/ Obradors, 6), per tal de fer públic el MANIFEST, i posar sobre la taula la vulneració actual del dret a l’habitatge.

MANIFEST DE LA BARCELONETA
PER AL DRET A UN HABITATGE DIGNE
LA SITUACIÓ ACTUAL DE L’HABITATGE A LA BARCELONETA ÉS MOLT GREU. Des de
fa anys, estem patint la pressió de l’especulació, afavorida per l’atractiu turístic de la zona.
L’altíssima rentabilitat dels nostres quarts de casa, per llogar a turistes o a persones d’alt
nivell adquisitiu, està fent que els preus del lloguer es disparin i que els veïns es vegin
obligats a marxar a altres barris més econòmics, amb la conseqüent debilitació de la
nostra comunitat, d’allò que som. És freqüent trobar persones grans que sobreviuen al
seu barri de tota la vida -gràcies a la protecció que els ofereixen els contractes de renda
antiga- en petits habitatges deteriorats, sense les condicions bàsiques d’accesibilitat i
sovint patint pressions i assetjament per part de propietaris i empreses que volen lucrar-se
amb el negoci dels pisos turístics. Tot això, sumat a una conjuntura de crisi i a l’augment
de l’atur, està provocant un increment del nombre de veïns que no poden fer front al
lloguer i que es troben en perill de desnonament, així com dels casos de veïns que
pateixen mobbing.
Davant aquesta situació, les respostes que fins ara ha ofert l’Administració han
resultat ser totalment insuficients. Per una banda, ha quedat palès que el parc
d’habitatge social actual no és suficient per fer front a les necessitats reals del barri; hi ha
pocs habitatges socials, només una part molt petita és en règim de lloguer, i actualment
molts dels inquilins dels pisos socials són de fora de la Barceloneta. Per altra banda, els
organismes públics tampoc no estan oferint solucions concretes a les problemàtiques dels
veïns i veïnes ni estan col·laborant estretament amb les iniciatives comunitàries presents
al territori. Des de la Taula de Bon Veïnatge de la Barceloneta ens comprometem amb la
defensa del dret a l’habitatge digne, així com a col·laborar amb l’Administració en
l’articulació de respostes que ajudin a garantir que cap veí ni cap família es trobi en en
una situació de vulnerabilitat respecte a l’habitatge. Però això només serà possible si hi ha
un compromís ferm i decidit per part de l’Administració.Per a tot això, DEMANEM:
1. Que es garanteixi que cap veí o veïna quedarà al carrer.
2. Que augmenti el nombre d’habitatge social per a la gent del barri. Això s’hauria
de concretar en:
•L’ampliació del parc d’habitatges socials mitjançant la construcció de
nous edificis i/o la remodelació d’edificis ja existents que es troben en desús,
com els edificis del c. Joan de Borbó 44 i c. Joan de Borbó 11, en el qual
l’Ajuntament ja es va comprometre a construir habitatges socials, quan va fer
enderrocar l’edifici que existia.

El compromís que el 25% dels pisos socials seran sempre per als veïns i
veïnes de la Barceloneta i que aquest percentatge es mantindrà després
de la primera assignació. Entenem que als altres barris de la ciutat també hi
ha persones que necessiten accedir a un habitatge social, però volem que
es garanteixin les necessitats dels veïns, sempre que compleixin els
requisits i barems establerts. La permanència al barri, en el cas de la gent
gran, és vital. Per tant, aquest percentatge es respectarà també en el cas
dels habitatges amb serveis per a gent gran o els pisos tutelats.
• La garantia que tots els nous habitatges socials seran en règim de
lloguer social, fixant els preus d’acord amb els ingressos de la família.
•L’agilització dels tràmits per tal d’ocupar de nou els pisos buits de
titularitat pública de l’entorn.
•La garantia que cap família ni veí es quedarà sense els subministraments
bàsics (aigua, llum, gas) per no poder assumir el preu de la factura.
3. Que l’Administració es comprometi a lluitar contra els pisos turístics. Això
s’hauria de concretar en :

Una campanya promoguda pel consistori per detectar, habitatge per
habitatge, els pisos d’ús turístic sense llicència i els pisos buits que hi
ha al barri.

El traspàs d’informació dels resultats d’aquesta campanya i de les altres
actuacions o iniciatives relacionades amb la situació de l’habitatge a la
Barceloneta.

El tancament dels pisos turístics sense llicència .
4. Que l’Adminstració es comprometi a sancionar els immobles permanentment
desocupats propietat d’entitats financeres i altres grans empreses.5. Que l’Adminstració es comprometi a treballar en xarxa i en col·laboració amb
les iniciatives comunitàries del territori i que doti als serveis públics dels recursos
i els mecanismes necessaris per a què també ho puguin fer.
Fonaments legals:
L’Estat Espanyol reconeix expressament el dret a un habitatge digne i adequat
en l’article 47 de la seva Constitució (CE). En aquest precepte, disposa que “els
poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes
pertinents per fer efectiu aquest dret, regulant la utilització del sòl d’acord a l’interès
general per impedir l’especulació”. Així mateix, l’Estat espanyol ha ratificat diversos
tractats de drets humans que consagren el dret a un habitatge adequat, com el
Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals (PIDESC), que
reconeix el dret a un habitatge adequat de manera explícita (article 11.1).
El Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals (Comitè DESC) de Nacions
Unides, òrgan d’interpretació i garantia del PIDESC, en l’Observació General No 7 a
l’article 11.1, estableix que “quan els afectats pel desallotjament no disposin de
recursos, l’Estat Part haurà d’adoptar totes les mesures necessàries, en la major
mesura que permetin els seus recursos, perquè es proporcioni un altre habitatge”.
El Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg (TEDH) ha ratificat que l’Estat
és sempre responsable i garant del dret a l’habitatge i per tant, qui ha de procurar
una solució habitacional enfront els desallotjaments forçosos, especialment quan
afecta a col·lectius vulnerables, com els nens.
TAULA DE BON VEÏNATGE DE LA BARCELONETA
Associació Barceloneta Alerta, AVV Barceloneta, AVV l’Òstia, Banc del Temps de la
Barceloneta, CAP Barceloneta, Càritas Barceloneta, Casal Gent Gran Barceloneta, Centre
de Serveis Socials de la Barceloneta, Església Evangèlica Baptista de la Barceloneta, Obra
Social de Santa Lluïsa de Marillac,
ALTRES ADHESIONS
ACIB, AMPA CEIP Mediterrània, AMPA Escola Bressol La Mar, Associació Gent Dinàmica,
Associació de Venedors del Mercat, AVV Casc Antic, AVV Gòtic, AVV La Maquinista, Coral
Barceloneta Gentil, Diables de la Barceloneta, Diari de la Barceloneta, GAMAR, Geganters
de la Barceloneta, Grup de Dones de la Barceloneta, Grup d’Ecoconsum La Sardineta,
Grup de Pintors de la Barceloneta, La Professional, Parròquia Sant Miquel del Port, Penya
Barcelona Barceloneta, Plataforma CEIP Mediterrània.

 

Concentració veïnal en suport a la Itziar González en la seva declaració pel cas Palau

La lluita de l’ Associació de Veïns del Casc Antic de Barcelona ha estat una peça imprescindible per poder destapar el cas Palau i portar a part dels seus responsables davant de la justícia.

Una lluita que va coincidir en el temps amb la presència d’Itziar González al cap davant del Districte de Ciuat Vella, algú que va intentar fer les coses d’un altra manera. Algú que va intentar que en la planificació urbanística del Districte hi hagués honestedat; algú que va dir prou a la corrupció.

Aquest fet li va suposar amenaces, al més pur estil mafiós, pressions, boicots, fins que finalment va deixar el lloc que ocupava a l’Ajuntament. Un gest que des del veïnat que estimem els nostres barris, que els construïm i defensem dia a dia, agraïm; i creiem necessari en aquests temps que corren.

És per això, que convoquem una concentració de suport a la Itziar aquest proper divendres, a les 09:15, a Lluis Companys 14-16.

Podríem haver anat a xiular al Millet, el Montull, els alcaldes, el Bragados els dies que van declarar: hem optat per mostrar-lis el nostre rebuig amb indiferència. I escollim anar a donar suport a aquells que han mostrat que les coses es poden fer d’un altra manera. Que es pot ser honest i dir prou a la corrupció.

Hem preferit anar a donar suport a la Itziar, una peça clau en una lluita que és col·lectiva, de totes. Una lluita que no s’ha acabat i en què no la deixarem sola: ni a ella, ni a ningú dels que cada dia plantem cara a la màfia.

chorizada (1)

esdeveniment a facebook
#casPalau

 

El Segle XX és pel barri: una primera victòria veïnal (però encara queda un tros per arribar a bon port!)

El passat 11 de gener, com estava anunciat, es va fer una ruta per la història de les cooperatives de la Barceloneta, que va servir com a acció per reivindicar d’una vegada per totes El Segle XX per al barri, després que l’edifici de l’antiga cooperativa obrera s’incendiés el 29 de desembre del 2013. Aquest succés ha generat un front comú immediat per part de les entitats i veïns de la Barceloneta, materialitzat en l’adhesió de més de trenta associacions del barri a un comunicat conjunt, que es va fer arribar a la seu del Districte. L’acte del dia 11 va congregar a unes dues-centes persones de totes les edats, enmig d’un clima de lluita i alegria; es van sentir moltes veus diferents: antics socis de la cooperativa El Segle XX, investigadors de la història del moviment cooperativista, un ovacionat poema del Paco Jover, experiències cooperativistes d’altres barris (com La Flor de Maig del Poblenou, Can Batlló de Sants, l’Ateneu Cooperatiu La Base del Poble Sec, Casc Antic per la Gestió Comunitària)… També es va enganxar un mural evocant els valors promoguts per les cooperatives ja des de finals del segle XIX, i un altre mural on els participants van anar escrivint què volien per a l’edifici del Segle XX. Fins i tot un representant de la propietat, la immobiliària Filodomos S.L., es va presentar i va assegurar que feia un any que estaven negociant amb el Districte sobre el destí de l’edifici, mentre la regidora Mercè Homs sempre havia assegurat que no sabia res dels propietaris ni dels seus plans. Però davant del clam de tot tot un barri, ni l’Ajuntament ni la propietat han pogut seguir mirant cap a una altra banda: així, el dia 16 de gener a l’Audiència Pública del Districte, vam demanar resposta als punts del comunicat, i la regidora ha dit que sí. Recordem les reivindicacions:

 • Una investigació exhaustiva, transparent i constrastada per esclarir les causes de l’incendi, cosa que requereix l’accés per part de veïns i de tècnics independents a l’edifici i als informes dels bombers i de la Guàrdia Urbana.
 • El nostre dret a la informació pel que fa a la titularitat d’El Segle XX: l’acta “desapareguda” de dissolució de la cooperativa, el possible litigi en curs sobre la propietat i la quantia per la qual s’ha venut o es vol vendre el patrimoni comú.
 • El compromís ferm i imprescindible per part de l’Ajuntament d’adquirir l’edifici al preu més econòmic possible (i no a preu especulatiu de mercat) i de rehabilitar-lo (o reconstruir-lo en el cas eventual que es determinés la necessitat d’enderrocar-lo) per tal de garantir que torni a complir la seva funció social.
 • La garantia que tant el sòl com l’edifici continuaran tenint la qualificació d’equipament i que en cap cas es considerarà com a equipament un hotel o apartahotel o qualsevol espai de gestió privada i amb ànim de lucre.
 • El compromís definitiu que els usos i la forma jurídica de gestió de l’espai seran decidits pel veïnat a través d’un procés participatiu autoorganitzat. L’Administració hauria de tenir el paper de facilitar els recursos necessaris per dur a terme aquest procés sense condicionar-lo, respectant el dret d’autodeterminació col·lectiva.

Així, el Districte s’ha compromès a complir tots aquests punts. Diuen que l’informe de bombers i Guàrdia Urbana ha dictaminat que les causes de l’incendi van ser fortuïtes, però de moment no hem tingut accés a l’esmentat informe. També diuen que s’asseuran amb la propietat quan aclareixin el litigi que tenen entre ells, però encara no ens han dit qui són; ni tampoc han presentat l’acta de dissolució de la cooperativa per demostrar si són els propietaris legals de l’edifici. Pel que fa al compromís d’adquirir l’edifici, al Ple de l’Ajuntament del passat 23 de gener es va aprovar la proposta d’ERC d’expropiar-lo. Ho valorem com una molt bona notícia. Ara bé, no sabem quina quantitat pagaria l’Ajuntament a la propietat, i no seria legítim que els ho compressin a preu de mercat especulatiu (les expropiacions poden ser molt cares). Per altra banda, recordem que també hi ha un compromís de rehabilitació de l’edifici, cosa que s’ha de traduir en una partida de diners concreta.

En tot cas, hem de tenir clar que tot això no s’hauria aconseguit sense la determinació col·lectiva de tantes entitats i veïns i veïnes del barri, i que de nosaltres depèn que arribi a bon port. Per això, hem continuat fent assemblees obertes sobre El Segle XX. També s’està anant “porta a porta” a explicar la lluita pel Segle XX, i s’han començat a passar unes enquestes per saber quins usos es podrien donar a l’edifici. El proper 1 de març està previst fer una assemblea de barri a l’església de Sant Miquel del Port per seguir avançant en el procés per fer del Segle XX un espai per al barri decidit entre tots. Juntes podem!

 

Ruta per la història cooperativa de la Barceloneta

Caminem juntes per un barri cooperatiu

Després de l’incendi, ara més que mai, El Segle XX és pel barri!

El proper dissabte 11 de gener, tal com havíem anunciat, farem una ruta per la història de les cooperatives de la Barceloneta, començant a les 12h per La Fraternitat (carrer Sant Carles 9) i acabant al Segle XX (carrer Atlàntida, 1-3); l’ocasió ens servirà per fer una acció reivindicativa a l’edifici abandonat a l’especulació durant tants anys, i ara incendiat. Fins aquí hem arribat, no permetrem que el patrimoni cooperatiu, que és de tots i totes, segueixi caient a trossos. Recuperem per al barri el que és del barri. Perquè cooperar és un regal del poble per al poble.

cartell_1

Organitza: Avv L’Òstia-Plataforma en Defensa de la Barceloneta, Grup de Recerca de la Memòria Cooperativa de la Barceloneta, La Ciutat Invisible SCCL, Xarxa Veïnal de Ciutat Vella

Web de la memòria cooperativa de la Barceloneta

Esdeveniment a Facebook

 

Ara més que mai, El Segle XX és pel barri! Comunicat davant l’incendi de l’antiga cooperativa de la Barceloneta

Després de l’incendi de l’edifici de l’antiga Cooper Obrera Popular El Segle XX el passat 29 incendi al Segle XXde desembre, una colla de veïns i associacions del barri de la Barceloneta vam fer una reunió d’urgència i vam acordar fer el següent comunicat conjunt. Aquesta és la primera d’una sèrie d’accions per aconseguir, ara més que mai, El Segle XX per al barri. Estem recollint adhesions al comunicat, que farem arribar al Districte de Ciutat Vella. El proper dissabte 11 de gener, tal com havíem anunciat, farem una ruta per la història de les cooperatives de la Barceloneta, començant a les 12h per La Fraternitat (carrer Sant Carles 9) i acabant al Segle XX (carrer Atlàntida, 1-3); l’ocasió ens servirà per fer una acció reivindicativa a l’edifici abandonat a l’especulació durant tants anys, i ara incendiat. Fins aquí hem arribat, no permetrem que el patrimoni cooperatiu, que és de tots i totes, segueixi caient a trossos!

 ***

Barcelona, a 31 de desembre del 2013

Ara més que mai, El Segle XX és pel barri!

El dia 29 de desembre del 2013 cap a les nou del vespre va començar un incendi a l’edifici de l’antiga Cooperativa Obrera Popular El Segle XX de la Barceloneta, al carrer Atlàntida 1-3. El foc, que sortia per les finestres i va afectar la tercera planta, cap a les 22h ja estava controlat pels bombers. Hauria pogut haver-hi una tragèdia, perquè en aquells moments hi havia persones dins l’edifici. Tenim coneixement que almenys des de l’any 2006 hi ha gent que viu a l’immoble abandonat amb el consentiment de la propietat, per tal d’evitar que aquest sigui ocupat pel moviment veïnal, que reclama El Segle XX com a espai d’ús comunitari des de fa més de vint anys (en el PERI de la Barceloneta de 1986 ja estava previst convertir-lo en “centre social-cultural”, promesa que mai es va complir). Reivindiquem El Segle XX perquè al barri hi ha una gran necessitat d’espais d’ús veïnal i perquè aquest edifici, que és patrimoni comú, torni a tenir la funció social amb què va ser construït.

Més enllà de si l’incendi ha estat fortuït o provocat, cosa que s’haurà d’investigar a fons, entenem que el que ha passat és fruit d’una situació de negligència tant per part de la propietat com per part del Districte de Ciutat Vella. Per una banda, la propietat ha deixat l’edifici abandonat i ha especulat amb un patrimoni col·lectiu, del qual s’ha apropiat il·legítimament. Segons el testimoni d’antics socis/es d’El Segle XX, a principis dels anys noranta un grup de cinc socis sobrevinguts a última hora van convocar una assemblea universal de dissolució de la cooperativa i van prometre als assistents que pagarien el deute d’uns 15.000 euros que tenia l’entitat i que l’edifici seria per al barri. Però el que van fer va ser posar-lo en venda: per exemple, el 2010 estava a la venda a Idealista.com per un milió i mig d’euros. Mai ha aparegut l’acta de dissolució de la cooperativa, que fins al dia d’avui es troba “en dissolució”. Segons el Registre de la Propietat, el juny de 2012 la titularitat de l’edifici va passar a mans de la immobiliària FILODOMOS S.L.; això no obstant, hi ha indicis que darrere aquesta empresa hi pot haver alguns dels antics propietaris i que hi ha un litigi entre ells.

D’altra banda, fins ara el Districte ha permès que la propietat no fes el manteniment degut de l’edifici i no ha demostrat voluntat política de comprometre’s amb la reivindicació veïnal pel Segle XX. En aquest sentit, recordem que el reclam d’El Segle XX va ser inclòs en les línies estratègiques del Consell de Barri; que en diverses reunions, entre elles la del 5 de setembre de 2011, així com en audiències públiques i consells de barri, la regidora Mercè Homs es va comprometre a aclarir la situació de la propietat de l’edifici i a fer-ne seguiment. L’Administració hauria d’haver trobat la fórmula per adquirir l’immoble a preu econòmic i no especulatiu; no s’entén per exemple, que no es prioritzés la recuperació d’El Segle XX en el marc del programa de recuperació de sòl per a ús comunitari del Pla de Barris. Fins al dia d’avui, el Districte no ha donat respostes clares i ha permès l’abandonament de l’edifici, fet que implica posar en perill la integritat física de les persones que hi viuen i del conjunt del veïnat.

Davant d’aquests fets, les entitats sotasignants fem les demandes urgents i de mínims següents:

 • Una investigació exhaustiva, transparent i constrastada per esclarir les causes de l’incendi, cosa que requereix l’accés per part de veïns i de tècnics independents a l’edifici i als informes dels bombers i de la Guàrdia Urbana.
 • El nostre dret a la informació pel que fa a la titularitat d’El Segle XX: l’acta “desapareguda” de dissolució de la cooperativa, el possible litigi en curs sobre la propietat i la quantia per la qual s’ha venut o es vol vendre el patrimoni comú.
 • El compromís ferm i imprescindible per part de l’Ajuntament d’adquirir l’edifici al preu més econòmic possible (i no a preu especulatiu de mercat) i de rehabilitar-lo (o reconstruir-lo en el cas eventual que es determinés la necessitat d’enderrocar-lo) per tal de garantir que torni a complir la seva funció social.
 • La garantia que tant el sòl com l’edifici continuaran tenint la qualificació d’equipament i que en cap cas es considerarà com a equipament un hotel o apartahotel o qualsevol espai de gestió privada i amb ànim de lucre.
 • El compromís definitiu que els usos i la forma jurídica de gestió de l’espai seran decidits pel veïnat a través d’un procés participatiu autoorganitzat. L’Administració hauria de tenir el paper de facilitar els recursos necessaris per dur a terme aquest procés sense condicionar-lo, respectant el dret d’autodeterminació col·lectiva.
 • Davant la gravetat dels últims fets i després de tants anys de reivindicació, demanem que s’abordi la qüestió d’El Segle XX de forma prioritària tant al Consell de Barri com a la Comissió de Seguiment del nou pla urbanístic. Finalment, exigim una resposta àgil per part del Districte a tots aquests punts, abans del proper Consell de Barri del mes de febrer.

 

Entitats que s’adhereixen al comunicat:

Associació de Veïns i Veïnes de l’Òstia

Plataforma en Defensa de la Barceloneta

Associació de Veïns de la Barceloneta

Grup de Recerca de la Memòria Cooperativa de la Barceloneta

Associació de Comerciants i Industrials de la Barceloneta

Associació Barceloneta Alerta

AMPA CEIP Sant Joan Baptista

AMPA CEIP Alexandre Galí

AMPA CEIP Mediterrània

Plataforma CEIP Mediterrània

Coordinadora de Grups Corals de la Barceloneta

Comissió de Festes del carrer Pescadors

Comissió de Festes de la Barceloneta

Diables de la Barceloneta

Geganters de la Barceloneta

Cooperativa de Consum La Sardineta

Associació Cultural La Professional

Associació Cultural Casa de la Barceloneta 1761

Grup de veïnes de la Barceloneta

Associació Gent Dinàmica

Associació d’Exalumnes de l’Escola d’Adults

GAMAR

Banc del Temps de la Barceloneta

Fundació Desenvolupament Comunitari

Coral Barceloneta Gentil

Església Evangèlica Baptista de la Barceloneta

Parròquia Sant Miquel del Port

Xarxa Veïnal de Ciutat Vella

 

 

 

L’incendi de l’edifici del Segle XX no pot quedar impune

foto 4

Ahir 29 de desembre cap a les nou del vespre l’edifici de l’antiga cooperativa El Segle XX va patir un incendi.

L’edifici està abandonat des de fa més de vint anys, i des de llavors que el moviment veïnal de la Barceloneta el reclama com a equipament comunitari. L’incendi s’ha produït una setmana després que s’anunciés la seva ocupació pel proper dissabte 11 de gener davant la inoperància de les administracions públiques a l’hora de dotar l’edifici d’un ús social.

L’Avv l’Òstia vam conèixer els fets gràcies als veïns que viuen davant de l’edifici. A hores d’ara desconeixem les causes de l’incendi, però no deixa de resultar-nos inquietant, perquè el que sí que coneixem és la història recent i passada d’aquesta cooperativa.
El passat 22 de desembre, davant la passivitat del Districte respecte el patrimoni cooperatiu, vam anunciar l’ocupació de l’edifici, abandonat des de mitjans dels anys vuitanta. Fa més de sis anys que des de l’Avv l’Òstia es va engegar una campanya per recuperar l’edifici i el seu esperit cooperatista per al barri de la Barceloneta. Els diferents governs del Districte han fet promeses que mai no han complert per tal d’esclarir la situació de l’edifici. L’antiga cooperativa va passar a mans privades en circumstàncies fosques als anys 90. El seu estat d’abandonament és inadmissible en un barri com La Barceloneta, assetjat per l’especulació encara en temps de crisi, i amb una manca d’espais comunitaris flagrant per una ciutat com Barcelona.
Des de l’Avv l’Òstia s’havia reclamat que la recuperació de l’edifici entrés dins del Pla de Barris de la Barceloneta engegat al 2008. Va estar el mateix Pla de Barris el que va finançar un projecte de recuperació de la memòria cooperativa del barri de la Barceloneta, que va tenir com a eixos centrals la cooperativa del Siglo XX i la de la Fraternitat.

L’Avv l’Òstia considerem l’incendi com un fet dramàtic i alarmant, la causa del qual no pot quedar sense aclarir. El barri de la Barceloneta no es pot permetre la pèrdua d’un espai de memòria com és l’antiga cooperativa, que ha d’esdevenir un espai de barri. Davant l’escàndol que suposa aquest incendi, i l’ “estranya coincidència” que es produís després d’anunciar la seva ocupació, volem:

- Una investigació a fons sobre les causes de l’incendi, no podem permetre’ns que fets com aquests quedin impunes.
- Que l’incendi no es faci servir com a excusa per enderrocar l’edifici i canviar els seus usos beneficiant als especuladors.
- Una resposta per part del Districte al fet que no hagi actuat per recuperar aquest edifici per al barri, cosa que ha donat lloc a l’incendi d’ahir a la nit. Els responsables polítics del Districte han d’actuar de manera ferma per restituir aquest espai al barri.
- Esclarir els fets que han permès que l’edifici passés a mans privades.
- Un compromís per part del Districte que serà el veïnat de la Barceloneta qui decidirà sobre el futur de l’edifici.

foto 3

 

Del 21 al 29 de setembre, és Festa Major al carrer Pescadors!

festa major 2013

festa major 2013 2

Ja arriba la Festa Major de la Barceloneta! A banda del programa general, la Comissió de Festes del carrer Pescadors organitza com cada any nou dies d’activitats per a petits grans! Aquí teniu l’esdeveniment al Facebook). Per cert, el Grup d’Ecoconsum La Sardineta i el carrer Baluard també celebren les seves festes! Bona Festa Major a tothom!

La tarda de dimarts recordarem l’Emiliona amb un recital de cançons de la Muna Makhlouf, amb la coral Barceloneta Gentil i i amb l’estrena del documental “El barri s’ha de defensar”, obra de Neus Ràfols i Cristina Mora.

Destaquem també que el dissabte 28 a les set de la tarda es presentarà el projecte Memòria Cooperativa de la Barceloneta, que està recuperant la memòria històrica sobre les cooperatives obreres del barri (com La Fraternitat i El SegleXX), gràcies al testimoni de veïns i veïnes del barri i a la recerca a l’Arxiu Popular de la Barceloneta. Si la gent del barri de fa 100 anys cooperaven i unien esforços per viure millor, avui també podem fer-ho!

Dissabte 21 
22h Pregó inaugural
22.30h Ball amb l’Orquestra Odisea

Diumenge 22
12.30h  Sardinada popular
18.30h Música afrocaribenya amb el Dj Santoremedio
22h Nit de teatre: la companyia Breu Teatre Estratègic estrena l’espectacle “Breu Cafè Concert”

Dilluns 23
18h Jocs, maquillatge i globoflèxia a càrrec de la cia. Bitxicleta. Berenar infantil.
22.00h Ball amb l’Orquestra Odisea

Dimarts 24
12.30h Ball de bastons amb els Bastoners de Barcelona
Tarda amb l’Emilia:
17.30h Cançons amb Muna i Llum
20h Coral Barceloneta Gentil
22h Estrena del documental “El barri s’ha de defensar”, de Cristina Mora i Neus Ràfols.
Projecció del documental “L’últim carrer”, de Rasmus Sievers i Marina Monsonís

Dimecres 25
18h Titelles a càrrec a la cia. Monchi. Berenar infantil.
22h La nit de GorkaShow

Dijous 26
18h Pallassos a càrrec de la cia. Bitxicleta. Berenar infantil.
22h La nit de la revista musical

Divendres 27
18h La xocolatada
22.30h Ball amb l’Orquestra Odisea

Dissabte 28
13h Botifarrada popular
19h Presentació de la Memòria Cooperativa de la Barceloneta: recordem les antigues cooperatives del barri
22h Ball amb l’Orquestra Odisea

Diumenge 29
18.30h  Cloenda de la Festa Major amb Boris Michael (tecno-pop) i l’espectacle musical de Compartir Dóna Gustet

 
Written by Desactiva els comentaris Posted in Blog

Contra el Pla d’AbUsos: Concentració Dijous 18 juliol / Rambla del Raval 18.00hs!

web_petitDavant la intenció del Govern de Districte de Ciutat Vella de presentar el Pla d’abUsos al ple del dia 18 de juliol, les veïnes i els veïns tornem a mobilitzar-nos i a sortir al carrer per tal de mostrar que això no és un Pla d’Usos (que hauria de regular l’equilibri entre la vida local i activitat comercial al districte), sinó un Pla d’abUsos utilitzat per a potenciar el monocultiu turístic, mercantilitzar totalment Ciutat Vella i afavorir els interessos dels lobbies hotelers i de restauració, ignorant completament el veïnat.

Aquest nou pla i l’absència de polítiques que garantitzin els nostres drets, a l’habitatge i a la ciutat sinó tot el contrari, ens convoca de nou als carrers dels nostres barris per dir que ja n’hi ha prou d’especular amb els béns comuns de tots i totes!

Vine, porta la teva cassola i fem soroll juntes contra aquest abús:
Dijous 18 de juliol, a les 18:00 al Gat Rebel de la Rambla del Raval

Vídeo de convocatòria a la concentració:                                                     http://www.youtube.com/watch?v=SpBOZLDaFUk&feature=youtu.be