Full turístic per promoure un turisme responsable davant les molèsties que ocasiona als veïnat de Ciutat Vella

La massificació turística s’ha convertit en un problema pels veïns i veïnes de Ciutat Vella (des de les causades pel soroll i els vehicles invasius, fins a les que provoca l’augment desmesurat de terrasses, apartaments turístics, hotels,…) Davant la inacció de l’Ajuntament, més preocupat en preservar els ingressos dels grans operadprs que en pel benestar dels seus ciutadans, els veïns i veïnes hem decidit passar a l’acció. Per a aquest motiu, des de l’Associació de Veïns de Casc Antic us convidem a la presentació del Full turístic, que es realitzarà demà dimarts 3 d’abril a les 18:00 a la Pl. de la Catedral amb el carrer del Bisbe. Aquest full realitzat amb la col·laboració d’altres entitats veïnals intenta ser un instrument de conscienciació orientat a la població que ens visita a fi que la seva estada a Barcelona pugui ser compatible amb la vida dels i les residents.

Aquí trobaràs el full en: catalàcastellàitaliaanglèsalemanyfrancès i rus

Iniciativa promoguda per l’Avv Casc Antic

La campanya a la premsa:

INICIATIVA POPULAR AL DISTRICTE MÉS VISITAT DE BARCELONA

«Nosaltres vivim aquí»

Veïns de Ciutat Vella inicien una campanya de sensibilització sobre la seva situació

Han editat un fullet en què relaten els problemes de conviure amb el turisme de masses

Dimecres, 4 de abril del 2012
BARCELONA «És molt guai prendre’s una canya en una terrassa i que l’autocar et deixi just davant del lloc que vas a visitar, però redueixen l’espai públic, ja escàs a Ciutat Vella i necessari per a la vida quotidiana dels que hi habitem». Aquest és, literalment, el cinquè punt de l’acolorit fullet batejat com a Benvinguts a Barcelona, editat per l’associació de veïns del Casc Antic en català, castellà, anglès, francès, italià, alemany i rus per a la campanya de sensibilització sobre l’afectació del turisme en la vida veïnal, iniciada ahir al migdia davant de la catedral malgrat les inclemències meteorològiques (empipadora pluja, que, per un altre costat, no va evitar que el centre seguís sent ahir un eixam turístic).

La idea va sorgir d’entitats veïnals del Casc Antic, el Gòtic, la Barceloneta i el Raval, exhaustes de «la insostenible proliferació de grups massius, tant a peu com en autocar», segons indica Maria Mas, portaveu de la iniciativa. Jordi Bonet, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAV­B) i un altre dels impulsors de la singular campanya, explica que ja fa molt temps que estan demanant a l’ajuntament sense èxit polítiques de descentralització del turisme per descongestionar la zona.

A ulls d’aquests veïns, les situació a què s’ha arribat, que ha portat molts residents fins i tot a abandonar el lloc, segons apunten els organitzadors de la campanya, és conseqüència directa de la inexistència d’aquestes polítiques. «Amb aquesta campanya fem el que l’ajuntament no fa: explicar als visitants que a Ciutat Vella hi vivim persones. Que això no és un parc temàtic on només hi ha terrasses, pubs irlandesos i museus», prossegueix Bonet. En aquesta línia, els fullets, dels quals han editat 3.500 còpies, després d’enunciar les queixes més importants, exposen: «Els principals responsables d’aquests problemes són els lobbies turístics, els empresaris hotelers i els poders polítics, però està a les vostres mans reflexionar i prendre una actitud responsable i considerada amb la ciutat i els seus habitants».

El número u a la llista de maldecaps provocats pel turisme massiu a Ciutat Vella l’ocupen, sense cap dubte, els pisos turístics, «i les gresques que munten als portals, sense tenir en compte que allà hi viuen persones», exposa Mas, temorosa pels anunciats canvis en el pla d’usos del districte. I és que les entitats del lloc tenen por que l’esperada flexibilització a l’hora de donar noves llicències per a places hoteleres empitjori «encara més» la situació.

En segon lloc -tant en la classificació de preocupacions com en el sermó per als viatgers- hi ha l’ocupació de l’espai públic. «La saturació de turistes dificulta la mobilitat quotidiana, especialment a les persones grans, els nens i les persones amb mobilitat reduïda. Els grups massius a peu i les caravanes de bicicletes i altres vehicles invasius no fan sinó agreujar el problema», expliquen els activistes al fullet, que els turistes rebien ahir amb un somriure.

En la mateixa línia, la de l’ocupació de l’espai públic vinculada als usos (i abusos) turístics, els activistes veïnals de Ciutat Vella tenen una altra batalla oberta: la proliferació de terrasses. Mas considera inadmissible que es treguin bancs de places públiques -que eren utilitzats per veïns- per instal·lar terrasses, «en benefici del turisme». Una de les noves terrasses que més han irritat les entitats veïnals és l’apareguda recentment al Pou de la Figuera, plaça on es va fer un procés participatiu per decidir-ne els usos, en què es va acordar que no s’hi instal·laria cap vetllador. «El nou govern tira pel camí del mig. Hem d’estar molt atents», prossegueix Mas, indignada.

El caos dels autocars

Sense deixar l’ocupació de l’espai públic, els veïns critiquen «el caos» dels busos turístics de la catedral, que converteixen l’acte de travessar la Via Laietana fins a Santa Caterina en una verdadera carrera d’obstacles.

«Esperem la vostra ajuda per crear consciència del que pateix la població en una ciutat que es desenvolupa seguint només interessos econòmics. Confiem que ens ajudeu a evitar comportaments d’alguns visitants que empitjoren més encara aquesta situació, com el soroll nocturn i orinar al carrer, actituds inacceptables en qualsevol lloc», explica per finalitzar el fullet. Ara només els queda encreuar els dits.

 

 

 

 

 

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>