Manifestació 11 de maig – Ciutat Vella es rebel.la

_mg_002El dissabte 11 de maig varem manifestar-nos centenars de veïns i veïnes de La Barceloneta, de tota Ciutat Vella i també de Poble Sec. D’aquesta manera, fèiem visible la nostra oposició als plans urbanístics (Pla d’AbUsos de Ciutat Vella, PERI Barceloneta, Pla de Reforma del Port Vell, Pla Paral.lel) que es dissenyen sense participació veïnal, menyspreant les necessitats dels/de les qui hi vivim, mercantilitzant l’espai públic i especulant amb edificis de valor patrimonial o la nostra façana marítima, només per continuar atraient turisme massiu. Un turisme que suposa 9 milions de visitants a l’any només al districte i que tot i així sembla ser insuficient pel govern municipal.

A les 17.30hs varem sortir en cercavila des de la Plaça de la Barceloneta fins arribar al Port Vell on varem desplegar vaixells de paper per recordar que el Port Ciutadà ha de ser un espai per a tots i totes, on gaudir de l’identitat marinera i marítima de la ciutat, no un pàrking per a megaiots de luxe.

Facebook Ads has launched one of the most effective, targeted and easy-to-use advertising systems in the world. There’s only one problem: it’s confusing as hell to use! It might take you hours, days or even weeks to get the hang of it and start generating leads and sales. But we can make your job easier by offering some easy Facebook ad tips and tricks that will give you results right from the get-go! Follow this simple guide and you’ll be making money from Facebook Ads in no time!

Posteriorment, amb les crides com “No és un pla d’usos, és un pla d’abusos”, “és el nostre barri, no un pastís inmobiliari”, “cap veí fora del barri” varem pujar per Via Laietana on més vaixells de paper varen anar marcant la nostra ruta. La Vela de l’AV de l’Òstia presidia la manifestació i un ambient reivindicatiu però creatiu i d’unió veïnal alhora, varen acompanyar els reclams veïnals fins a la Plaça Sant Jaume. Allà es va fer la lectura del manifest per part de totes les AAVV que van convocar l’acte i on varem poder comprovar que ens espera un estiu d’activisme i participació per endavant. Una campanya contra el Pla d’AbUsos és la propera fita que entre totes encapçalarem!

Streaming de la manifestació:

Bambuser.com/channel/galapita
bambuser.com/channel/okokitsme

Recull de premsa:
http://barcelona.st/centenars-de-veins-de-ciutat-vella-contra-el-pla-dusos-de-lajuntament

http://www.lavanguardia.com/20130512/54373408743/manifestacion-de-vecinos-en-ciutat-vella.html

http://www.btv.cat/btvnoticies/2013/05/11/centenars-de-veins-surten-al-carrer-contra-els-plans-urbanistics-de-ciutat-vella/

http://www.setmanaridirecta.info/noticia/ciutat-vella-barcelona-es-rebel%C2%B7la-al-crit-%E2%80%9Cels-seus-plans-nostra-miseria%E2%80%9D

 

Manifest per a la manifestació de l’11 de maig: “Els seus plans, la nostra misèria. Ciutat Vella es rebel·la!”

 Als veïns i veïnes de la Barceloneta, el Casc Antic, el Gòtic, el Raval i el Poble Sec; a les associacions de veïns i veïnes, les assemblees de barri i altres entitats i grups; als companys i companyes dels moviments socials transformadors; a totes aquelles que no acceptem la dictadura del mercat, desitgem la revolució i lluitem pels nostres drets, per una vida digna per a tothom.

Dissabte 11 de maig del 2013
17.30h plaça de la Barceloneta
18.30h Port Vell, davant del Museu d’Història de Catalunya

MANIFESTACIÓ:

Els seus plans, la nostra misèria. Ciutat Vella es rebel·la!
Cap pla sense els veïns, cap veí fora del barri!

Port Vell de luxe
Pla d’(Ab)Usos
Pla Paral·lel
PERI Barceloneta
Pisos turístics

Els seus plans per als rics, els nostres barris populars!

Barceloneta – Casc Antic – Gòtic – Raval – Poble Sec

Si el barri sóc jo, per què he de marxar fora?
Un port de luxe, un hotel de rates
Un Ajuntament que sols pensa en la butxaca
Piles de veïns que busquen una sortida
Jo no perdo un barri, jo perdo la vida!

(“Estem perdent la vida”, de Poker d’Asos)

 Barcelona, sisè any de la “crisi”. A aquestes altures, ja sabem que la crisi és una estafa: ens estan fent pagar a gairebé tots l’especulació financera d’uns pocs. La recepta és clara: privatitzar els beneficis i socialitzar les pèrdues, transformar el deute privat en deute públic. Els bancs són rescatats a costa d’empobrir i abocar a la misèria a la major part de les persones. Mentre Bankia, rescatat amb diners públics, ja torna a tenir beneficis milionaris, a l’Estat continua havent-hi 512 desnonaments al dia. Més de 120 persones ja s’han suïcidat perquè els treien fora de casa. Retallen fins a l’estrangulació els drets laborals, el dret a la sanitat, a l’educació, a l’habitatge, a la ciutat… drets que havien estat aconseguits gràcies a dècades i generacions de lluites populars. Avui a Barcelona, 328.600 persones són pobres (i les estadístiques es queden curtes). Avui, només a la Barceloneta, 180 famílies han de recórrer als serveis socials per a poder menjar.

Mentrestant, sembla que com més crisi hi ha, més regala l’Ajuntament la ciutat als interessos d’uns pocs. Cada dia està més clar per a quins interessos és governada aquesta ciutat. Els plans del govern de CIU (pactant amb el PP) per als barris de Ciutat Vella responen als interessos dels més rics i poderosos:

El Port Vell està sent convertit en una marina de luxe perquè els milionaris aparquin els seus megaiots, amb la Barceloneta com a futura zona residencial de luxe per als clients del nou port, amb lofts amb vistes al mar; de fet, el nou pla urbanístic per a la Barceloneta  sembla que permetrà edificar a la façana marítima, mentre l’antiga cooperativa obrera “El Segle XX” i altres edificis que podrien tenir un ús social continuen abandonats a l’especulació.

El Pla d(Ab)Usos de Ciutat Vella obre la veda als hotels, als apartaments turístics i a les terrasses, en un districte ja hipersaturat per la indústria turística. Ciutat Vella té 104.000 habitants, i cada any rep 9 milions de turistes! Edificis amb valor històric-patrimonial podran acabar sent hotels, i els pisos turístics es centralitzaran en edificis d’ús únicament turístic. Com que no hi ha tants edificis buits sencers, no és difícil preveure una escalada molt greu del mòbbing. El Pla d’Usos no posa cap mesura per evitar-ho, com tampoc té en compte que el 2014 acaben els contractes de lloguer de renda antiga per als locals, de manera que molts petits comerços de tota la vida no podran afrontar els nous lloguers a preus especulatius, i el poc comerç local i de proximitat que queda haurà d’anar tancant i sent substituït per franquícies i botigues turístiques.

Finalment, el Pla Paral·lel, dictat per la fundació privada “FEM Paral·lel”, potencia un show business al Paral·lel que propiciarà el procés d’elitització dels barris del voltant, i l’expulsió d’aquells veïns i veïnes que no es puguin permetre viure al costat del “Broadway barceloní”.

No oblidem que, de la mateixa manera que l’Ajuntament obre i ven els nostres barris als turistes, els tanca als migrants, a les treballadores sexuals, i a tots aquells col·lectius de persones que no encaixen en el Pla general de Barcelona, el de la millor botiga del món.

Els seus plans ens afecten, però ens neguen el nostre dret a decidir. La participació és una farsa, o directament brilla per la seva absència. El lobby hoteler i Marina Port Vell S.A.U. tallen el bacallà, mentre els veïns i veïnes no tenim ni veu ni vot. Són plans fets per als interessos de gent que no viu a Ciutat Vella, sinó que viu de Ciutat Vella, i que veuen els barris com un gran pastís immobiliari, un parc temàtic o un enorme monocultiu turístic. En els seus plans de negoci, els veïns i veïnes amb pocs ingressos sobrem. On hi ha una iaia amb un lloguer de renda antiga, ells posen un apartament turístic llogat per dies a preus astronòmics. Aquesta és la lògica depredadora del mercat.

Però les persones no som mercaderies, i tenim tot el dret del món a viure aquí. Si ens organitzem i ens defensem els uns als altres, no ens faran fora. No ens resignem a ser un parc temàtic turístic. Els barris no estan en venda, no s’especula amb les nostres vides. Ni un desnonament més, ni un cas més de mòbbing, cap més mort per la hipoteca o el lloguer, prou hotels, tanquem els pisos turístics, obrim el Port a la ciutat, prou privatització de l’espai públic, aturem l’elitització dels barris. Cap pla sense els veïns, cap veí fora del barri. Aquí ens quedem, juntes podem! Recuperem els barris, recuperem els nostres drets!

Per tot això i més, ens trobarem el dissabte dia 11 de maig a les 17:30h a la plaça de la Barceloneta (plaça de l’església), tombarem en cercavila per la Barceloneta, i enfilarem cap al Port Vell, davant del Museu d’Història de Catalunya / Palau de Mar, on a les 18.30h confluirem els veïns i veïnes del Gòtic, el Casc Antic, el Raval, el Poble Sec i la Barceloneta, per anar plegats cap a la plaça de Sant Jaume. Juntes ens farem escoltar!

 
Written by Desactiva els comentaris Posted in Blog

Manifestació dissabte 11 de maig: “Ciutat Vella es rebel·la!”

ManiBcnta2013_web

L’Associació de Veïns i Veïnes de l’Òstia i la Plataforma en Defensa de la Barceloneta convoca, conjuntament amb la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella, una manifestació el proper dissabte 11 de maig a les 17.30h a la plaça de la Barceloneta per denunciar el conjunt de plans que estan amenaçant els nostres barris.

Els plans de l’Ajuntament per a la Barceloneta i per a Ciutat Vella només responen als interessos dels grans capitals: un Port Vell perquè els rics hi aparquin els seus megaiots, la Barceloneta com a zona residencial de luxe per aquests clients del Port Vell, un Pla d’AbUsos que obre la veda per a saturar-nos d’hotels i pisos turístics (amb la falta que hi ha d’habitatge social, un nou pla urbanístic que permetria l’edificació a la façana marítima, l’antiga cooperativa obrera del Segle XX i altres edificis que podrien tenir un ús social abandonats…

Volem decidir en els plans que afecten les nostres vides i no volem plans que no tenen en compte el veïnat, i que promouen el turisme a qualsevol preu!

Els seus plans, la nostra ruïna. Ciutat Vella es rebel·la!

Cap Pla sense veïns, cap veí fora del barri!

Els seus plans per als rics, els nostres barris populars!

Port Vell de luxe

Pla d’(Ab)Usos Turístics

Pla Paral.lel

PERI Barceloneta

Pisos turístics

Aquí l’esdeveniment al facebook

 

Pla d’(Ab)Usos de Ciutat Vella

plad'abusosEl passat 24 d’abril es va presentar al centre cívic del convent de Sant Agustí la modificació del Pla d’Usos de Ciutat Vella. Ja està aprovat provisionalment, i des de la seva publicació al BOPB tenim 45 dies per fer al·legacions.

Aquí podeu escoltar un tall de la intervenció de la regidora i una intervenció d’un company en l’acte del passat 24 d’abril:

AUD-20130424-WA0002

AUD-20130424-WA0003

El proper dimecres 8 de maig a les 19.45h al Casal de barri del Forat de la Vergonya (c/ Sant Pere Més Baix, 70) hi ha un acte de la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella per informar-nos plegats de com ens afecta el Pla d’(Ab)Usos i per emprendre accions conjuntes. Us esperem! Esdeveniment al Facebook

En aquest link podeu llegir i descarregar-vos el document complet de la modificació del Pla d’Usos de Ciutat Vella.

També trobareu el manifest contra la modificació del Pla d’Usos de la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella (estem recollint signatures), i un fulletó explicatiu introductori sobre què és el Pla d’Usos

D’entrada hem de dir que, a diferència de l’anterior Pla d’Usos, la participació veïnal ha brillat per la seva absència, i l’única veu que l’Ajuntament sembla escoltar és la del lobby hoteler. No hi ha hagut ni una reunió amb veïns; ens agradaria saber quantes n’hi ha hagut amb empresaris hotelers. Està clar per a quins interessos governa CIU; per descomptat, no per als interessos dels 328.600 barcelonins que són pobres (i les estadístiques es queden curtes). Empresaris de primera, ciutadans de segona. Quan el 28 de febrer El Periódico va publicar una notícia sobre la modificació del Pla d’Usos, la regidora Mercè Homs va afirmar que no s’estava modificant res; com en el cas de les obres de la reforma del Port Vell, nega les evidències i fa que la política de fets consumats de l’administració prengui un caràcter cínic.

Avancem unes pinzellades sobre la modificació del Pla d’Usos. Bàsicament desregula i obre la veda a la proliferació d’hotels, apartaments turístics i terrasses, en un districte ja hipersaturat per la indústria turística. Recordem que un pis que és transformat en apartament turístic és un habitatge que perd la seva funció social per passar a ser un negoci. Estem fartes que especulin amb les nostres vides!

Segons l’Ajuntament, no es donaran més llicències per a pisos turístics a Ciutat Vella, però sí en altres districtes. En altres barris com el Poble Sec o l’Eixample ja havien començat a notar l’augment de pisos turístics des que s’establí la moratòria de llicències amb l’anterior Pla d’Usos. En un termini de sis anys els apartaments turístics de Ciutat Vella hauran d’estar centralitzats en edificis amb ús únicament turístic. Aquesta mesura evitaria tenir pisos turístics en escales de veïns (si fessin tancar els que hi ha ara), però com que no hi ha tants edificis buits, és de preveure una escalada molt greu del mòbbing.

Pel que fa als hotels, està previst obrir-ne en edificis amb valor històric-patrimonial (sobretot els de categoria B i C). Així edificis que avui tenen un ús públic, com La Facultat de Nàutica o el Palau de Mar, podrien acabar sent hotels.

Finalment, segons l’Ajuntament la Barceloneta és Zona No Saturada (?!), així que obren la veda per a més bars i restaurants amb terrasses, amb la privatització de l’espai públic que això comporta.

 
Written by Desactiva els comentaris Posted in Blog

Sessió Informativa sobre Pisos Turístics – AVV Gòtic

cartell pisos turistics llest

L’Associació de Veins i Veïnes del Barri Gòtic ha organitzat una sessió informativa sobre pisos turístics el proper dimarts 30 d’abril a les 19hs al Pati Llimona (C/Regomir 3) que comptarà amb la presència de la ex-regidora del Districte de Ciutat Vella, Itziar González.

Amb la nova amenaça que suposa el Pla d’Usos de Ciutat Vella aprovat provisionalment en el dia d’avui i que preveu mesures entre les quals destacar, pel que fa a pisos turístics, l’obligatorietat de concentrar aquests en edificis d’ús exclusivament turístic en un període màxim de 6 anys. Des de l’AVV de l’Òstia, fem difusió d’aquest acte perquè compartim la problemàtica amb la resta de barris de Ciutat Vella. Així mateix, creiem que les mesures que fins ara coneixem d’aquesta Modificació del Pla d’Usos que suposa un Nou Pla al nostre entendre, el mobbing contra els veins/es creixerà per expulsar-nos i destinar els habitatges que compleixen amb el seu ús social en pisos d’ús turístic.

Creiem que aquest acte arriba en un moment on repensar juntes aquesta problemàtica que compartim, és més que necessària: és urgent.

 

ASSEMBLEA PORTUÀRIA VEÏNAL

Cartell dia 19 abril APVUn cop aprovada la reforma del Port Vell, dins de la Plataforma Defensem el Port Vell varem reflexionar sobre quin seria el marc més adequat en la relació amb els diversos grups que la integren i que tenen com a finalitat treballar en contra de la privatització progressiva del Port. Grups i entitats que no necessariament coincidim en les perspectives al voltant del que vol dir un “port ciutadà” ni de com hauríem d’avançar en la construcció del mateix, però que sí creiem que es possible articular de forma independent diferents enfocaments i formes de fer amb un mateix objectiu.
Per això, integrants de la mateixa vam constituir l’ASSEMBLEA PORTUÀRIA VEÏNAL per aconseguir la recuperació del Port Vell com a veritable port urbà i ciutadà exercint el control democràtic sobre el mateix i construint aquesta realitat des de baix. Així doncs, estem treballant amb diferents col·lectius de Ciutat Vella i de Barcelona, discutint sobre usos i necessitats i cartografiant els diferents actors dels barris. També creiem que és important tenir una mirada global sobre el que està passat en el front marítim de la part antiga de la ciutat. Es tracta de maniobres que tenen una finalitat especulativa i que poden tenir un fort impacte en el districte, com el nou Pla urbanístic de la Barceloneta, la reforma del Pla d’Usos o el procés de reforma previst al Paral·lel.

Per això el proper 19 d’abril a les 19h us convidem a l’acte

Al local de la FAVB (C/ Obradors 6-10 baixos) Barcelona.

PORT VELL / PLA D’USOS / NOU PLA URBANíSTIC BARCELONETA / PLA DEL PARAL·LEL. EL MOVIMENT VEÏNAL CONSTRUEIX ALTERNATIVES.

Presentarà l’acte Horacio Espeche, membre de l’ASSEMBLEA PORTUÀRIA VEÏNAL

Intervindran:

Francesc Magrinyà, Urbanista. Cartografia dels espais claus per a la intervenció.

Maria Mas, Associació de Veïns de Casc Antic. Reforma del Pla d’ Usos.

Hibai Arbide, Associació de Veïns de l’Òstia: Nou Pla Urbanístic de la Barceloneta.

 

 

 

Sortim a la plaça! Butlletí informatiu i més. 20 d’abril: vermut d’inauguració del nou local

vermut_inauguracio_local

Aquest dissabte 13 d’abril vam tornar a muntar el punt d’informació del barri a la plaça del mercat. Vam estar repartint el butlletí, el periòdic Masala, i octavetes per al vermut d’inauguració del nou local de l’Avv L’Òstia i la Plataforma en Defensa de la Barceloneta per aquest proper dissabte 20 d’abril a les 12h al carrer Cermeño 7 baixos. Esteu tots convidats! Hem arreglat el nou local amb molt de carinyo i ens agradaria compartir-ho amb vosaltres. Ens agradaria trobar-nos tots plegats, per veure’ns i per poder parlar de com està el barri, valorar conjuntament els fronts de lluita que tenim oberts o pendents, i animar-vos a participar a la propera manifestació del dissabte 11 de maig. Us esperem!

També vam estar recollint firmes contra la modificació del Pla d’Usos de Ciutat Vella.

Aquí podeu llegir el butlletí::

targetOstia

 

 
Written by Desactiva els comentaris Posted in Blog

Ciutat Vella per l’educació pública!

L’educació és un dret fonamental de totes les persones i el sistema educatiu públic la forma de garantitzar-lo de forma universal, fent possible la cohesió social i la igualtat d’oportunitats. Assitim al fet que es rescatin bancs amb diners públics, que eslcatin els escàndols de corrupció per tot arreu i que a la vegada, ens retallin els drets més fonamentals, el dret a l’educació, a la salut, a un habitatge digne.

Les retallades en les nostres escoles estan dinamitant aquest dret humà a casa nostra, defensem l’escola pública, un sistema educatiu de qualitat, inclusiu, democràtic i participatiu. Per fer-ho possible cal dotar a les escoles dels recursos materials i de professors/es al llarg de tot el procés educatiu. Prou retallades dels nostres drets!

El proper divendres 15 de març convoquem a un acte reivindicatiu des de l’assemblea de personal docent, AMPAs i AAVV de Ciutat Vella per defensar l’educació pública al nostre districte.

Lloc: Plaça Sant Miquel (darrera la plaça de Sant Jaume)

Hora: 17.30hs

Ens trobarem mares, pares, professorat i veïns/es del districte, des de cada escola vestits de groc i amb una pancarta i xiulets per fer soroll!

A més, hi haurà la geganta dolsirena, cançons de la coral Cor Calipso i altres grups. També realitzarem un acte amb infants i famílies. Per tancar aquest acte reivindicatiu, llegirem un manifest conjunt i l’entregarem al Registre d’Ensenyament.

Esperem que hi siguem tots i totes!

 
Written by Desactiva els comentaris Posted in Blog

Un nou pla urbanístic a la Barceloneta: cap pla sense els veïns, cap veí fora del barri

El passat 1 de febrer, gràcies als vots de CIU i del PP, va ser aprovada al Ple de l’Ajuntament la reforma del Port Vell per a convertir-lo en una marina de iots de luxe, malgrat el clam popular contra aquest projecte elitista. Mentrestant, la premsa immobiliària ja diu que la Barceloneta es convertirà en una zona residencial de luxe arran de la transformació del Port. Altres mitjans han constatat que les immobiliàries estan començant a fer maniobres al barri i que ja oferten pisos de luxe amb vistes al Port a preus astronòmics.

En aquest context, l’Ajuntament de Barcelona ha presentat l’esborrany d’un nou pla urbanístic per a la Barceloneta, que pretén refondre i actualitzar el planejament urbanístic vigent, que bàsicament és el PERI i la “MPGM a la Barceloneta”. El pla s’estava gestant com a mínim des de l’abril del 2010, quan l’administració va obrir un concurs per a la “modificació i refosa del planejament a la Barceloneta”, després que el “pla dels ascensors” quedés aturat gràcies a la lluita veïnal. Les entitats veïnals van constituir el gener del 2011 una “xarxa del barri” que reclamava una comissió de seguiment de la redacció del nou pla (i subratllem “redacció”). Des d’aleshores fins gairebé dos anys més tard, no hem tingut accés a cap mena d’informació ni s’ha obert cap espai a la participació en la seva fase de diagnòstic. Finalment, el 19 de desembre del 2012 les entitats del barri vam ser convocades a una reunió amb Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona, Foment de Ciutat Vella i Urbaning, el despatx d’arquitectes encarregat de l’elaboració del planejament, amb l’objectiu de formar una comissió de seguiment del nou pla. El passat 1 de febrer ens van fer arribar l’esborrany del pla refós, ja molt concret i detallat, de manera que sembla quedar descartada la participació veïnal en la fase de diagnòstic i redacció.

La comissió de seguiment del pla refós estaria integrada per l’AVV Barceloneta, l’AVV l’Òstia/PADB, ACIB i ABA, amb un màxim de dos representants per entitat. Nosaltres creiem que les sessions de la comissió han de ser públiques i obertes a tothom, perquè el barri són els seus veïns i no només les seves entitats, i a més hi ha molts veïns que no són socis de cap entitat i també han de poder participar en les decisions que afecten el seu barri. Per això us convidem a venir a la primera reunió de constitució i treball de la comissió de seguiment del nou pla urbanístic, que serà el proper dijous 14 de febrer a les 18.30h al centre cívic.

Per tal de fer pública i accessible una informació que ens afecta a tots, en aquest enllaç podeu llegir, descarregar i imprimir l’Esborrany de la “Modificació del PERI i Modificació Puntual del PGM a la Barceloneta per a la refosa i actualització del planejament vigent“. També trobareu un annex gràfic amb els plànols. També podeu consultar el document de presentació de les línies generals del pla i de la comissió de seguiment, així com el document amb la proposta de Jornades de participació firmades per Urbaning.

A continuació recollim un seguit de requisits que entenem que són necessaris perquè la participació veïnal no sigui paper mullat. Després exposem unes primeres impressions pel que fa al contingut del nou pla.

1) Propostes per a una participació real:

 • D’entrada, el procés de participació comença coix perquè les entitats i veïns no han tingut accés a la informació ni han pogut participar en les fases prèvies de diagnòstic de necessitats, definició d’objectius i actuacions i redacció de l’esborrany. Recordem que la comissió havia de fer el seguiment dels treballs previs i de redacció; així doncs, la part veïnal ha de poder fer esmenes i propostes referents a aquesta fase prèvia.
 • Les sessions de participació han de ser públiques, obertes a tot el veïnat i no només a dos representants per entitat de només quatre entitats; el barri són tots els seus veïns, formin part o no d’una associació, i tots tenen dret a ser informats i a poder decidir sobre el planejament urbanístic que els afecta. Aquest caràcter obert de les reunions és compatible amb la coresponsabilitat i el compromís en el procés de seguiment per part de les entitats.
 • Totes les fases del procés de participació he de ser suficientment publicitades per part de l’administració: cartells de convocatòria, mailing, diari del barri… Hi ha d’haver còpies en paper de l’esborrany del projecte a la biblioteca i al centre cívic i tota la documentació ha de ser consultable online.
 • Els diagnòstics, esmenes i propostes acordades per part de les entitats veïnals seran vinculants i incloses en el nou planejament.
 • No es podran considerar com acords el parlat en les sessions de participació, fins que no s’hagi fet el retorn per part dels assistents a les respectives entitats i al conjunt del barri, amb els temps que això requereix. Per tant, les actes de les sessions de participació no equivalen a acords presos, sinó que han de ser revisades i aprovades després del seu retorn al barri.
 • Els acords seran provisionals fins que no hagi conclòs tot el procés de participació. Les jornades de participació proposades per Urbaning consten de tres sessions. Entenem que no es donarà per aprovat el planejament urbanístic de la primera sessió fins que no sapiguem quines implicacions pot tenir pel que fa als continguts de la segona i tercera sessió, que tractaran respectivament de “valors patrimonials i estat de les edificacions” i de “gestió pendent i estandards i necessitats veïnals”.

2) Pel que fa als continguts del nou planejament urbanístic:

Sense entrar encara a fer una valoració global del pla, que encara estem estudiant, sí que podem avançar algunes impressions a partir de la lectura de la documentació de què disposem:

 • Pel que fa a la modificació del PERI, es posaran en marxa gestions pendents i que es reforçarà el valor patrimonial del barri amb actuacions de rehabilitació i recuperació; una nova Ordenança d’edificació regularà la “renovació del teixit residencial i edilici”. Respecte a això creiem que s’hauria d’anar amb molt de compte, per tal que la patrimonialització del barri no repercuteixi en un augment del preu de l’habitatge (lloguer o hipoteca) i en la proliferació d’apartaments turístics i hotels. Les rehabilitacions d’edificis han de poder ser assumibles econòmicament pels veïns de rendes més baixes.
 • Pel que fa a la “MPGM en la regulació de l’edificació tradicional de la Barceloneta per millorar la seva accessibilitat vertical”—“el pla dels ascensors”— sí que diu clarament que “l’objecte de la modificació d’aquest document serà la seva derogació”. No oblidem que això és una victòria veïnal.
 • Entre altres actuacions previstes pel nou planejament, destaca la intenció, gràcies a l’actualització de la línia de domini públic marítimo-terrestre (ZMT), modificada el 2010, d’edificar a primera línia de mar, a la zona que dóna al Passeig Marítim. Per lògica immobiliària, a primera línia de mar hi anirien habitatges de luxe… no sabem si el nou pla respondrà a aquesta lògica o mirarà de fer-hi front.
 • No s’ha fet cap diagnòstic previ de necessitats dels veïns del barri.
 • No ens consta cap estudi d’impacte social i ambiental, que tot pla urbanístic ha d’incloure.
 • Tot pla urbanístic hauria de contemplar mesures preventives concretes per evitar generar dinàmiques de gentrificació i per garantir el dret a l’habitatge, a la ciutat i a l’arrelament al territori.
 • El pla té un plantejament purament urbanístic i arquitectònic, i sembla oblidar que als edificis i barris hi viu gent.
 • El pla no té en compte el context general de crisi i la situació de precarització i vulnerabilitat creixents dels veïns i veïnes del barri, combinada amb la pressió immobiliària per convertir-lo en una zona residencial de luxe arran de la transformació del Port Vell.

Seguirem aprofundint en l’estudi del nou pla refós. Estigueu atents a properes informacions i a les properes sessions de la comissió de seguiment.

Avui com sempre, cap pla sense els veïns i cap veí fora del barri.